Biorę ciasto francuskie i robię z niego przepyszne ciastka. Są proste i pachną latem

Dodano:
Ciastka francuskie z truskawkami Źródło: Shutterstock / Maslova Valentina
Wszystkie ciastka z ciasta francuskiego są niezwykle smaczne. Te dodatkowo wyglądają bardzo apetycznie. Aż trudno uwierzyć, że ich przygotowanie jest proste i zajmuje wraz z pieczeniem pół godziny.

Ciasto francuskie na dobre zadomowiło się w mojej lodówce. Gdy zużyję jedno, kupuję drugie na wszelki wypadek. A tym wypadkiem może być niezapowiedziana wizyta znajomych czy nagła chętka na coś słodkiego albo wytrawnego. Wtedy raz-dwa przerabiam to ciasto na świeżutki smakołyk. Jednym z bardziej lubianych przez moją rodzinę są ciastka z serkiem mascarpone i truskawkami.

Jak zrobić wgłębienie w cieście francuskim?

Ciasto francuskie składa się z cieniutkich listków, które dają mu niezwykłą kruchość i delikatność. Lepiej jednak ich zbytnio nie zgniatać, by struktura ta była wyraźna po upieczeniu. Dlatego wgłębienie w cieście francuskim robi się tylko jednym sposobem. Otóż na spodnią, pełną wersję ciastka w kształcie np. prostokąta, trzeba nałożyć wierzchnią warstwę ciasta z wykrojonym otworem. Dwóch warstw ciasta nie trzeba dociskać, by się zlepiły. Wystarczy powierzchnię, którą się stykają posmarować białkiem czy rozkłóconym jajkiem. W czasie pieczenia jajko zetnie się, łącząc dwie warstwy ciasta.

Jak zrobić ciastka z mascarpone i truskawkami?

Ciastka francuskie nadziewane serkiem mascarpone i truskawkami to wyjątkowo letni deser. Apetycznie wygląda, pachnie owocami i przyjemnie chrupie. By go przygotować wystarczy uformować ciastka z dwóch warstw, napełnić farszem i upiec.

Przepis: Ciastka z mascarpone i truskawkami

Ciastka francuskie nadziewane serkiem mascarpone i truskawkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g truskawek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki spłatkowanych migdałów

Sposób przygotowania

  1. Formowanie ciastekCiasto francuskie wyjmij z lodówki 20-30 minut przed formowaniem. Pokrój je na 20 prostokątów takiej samej wielkości. W połowie prostokątów czubkiem noża wykrój spory, jajowaty otwór. Wierzch prostokątów z otworem posmaruj rozkłóconym jajkiem. Każdy taki prostokąt przykryj pełnym prostokątem. Ciastka odwróć, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Nadziewanie i pieczenie ciastekSerek mascarpone wymieszaj z jednym jajkiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Nałóż go w otwór każdego ciastka, równomiernie rozprowadź. Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone w plasterki. Ciastka piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza. Przed podaniem ciastka posyp spłatkowanymi migdałami i polej odrobiną miodu.

Wskazówka: Wykrojone z prostokątów kawałki ciasta, również możesz posmarować serkiem, obłożyć truskawkami i upiec.

Inne wersje nadzienia do ciastek francuskich

Ciasteczka z serkiem mascarpone i truskawkami są chrupiące, a jednocześnie przyjemnie wilgotne i aromatyczne. Podobny efekt można osiągnąć, zastępując mascarpone serkiem homogenizowanym lub ugotowanym budyniem. Zamiast truskawek można zaś użyć innych owoców, np. borówek, jagód, kawałków brzoskwiń, śliwek czy gruszek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...